En guide till auktioner och antikaffärer runt om i Sverige

Om inte om hade kommit emellan … Efter att i många år ha roats av..

Read more

En guide till auktioner och antikaffärer runt om i Sverige

Om inte om hade kommit emellan …

Efter att i många år ha roats av olika antikvitetsprogram, rest ut på lantliga auktioner samt traskat runt på loppisar har jag bestämt mig för en fördjupning. Jag är inte direkt någon fena på ett enda område men med kanske har lite kunskap om flera. Kan således mycket lite om mycket men mycket om mången smått, eller hur man nu ska uttrycka det. Virrigt? Kanske det, men så tycker jag att det är i auktions- och antikvärlden överlag. Om man till exempel tittar på antikrundan och folk som tror deras pryl är värd någon tusenlapp och får besked om 50 eller 100 000. Deras förvirring är både häpnadsväckande och jätterolig. 

En guide till auktioner och antikaffärer runt om i Sverige

Hur jag blev auktionsråtta 

Auktioner är faktiskt jättekul. Man strosar runt och försöker se om där gömmer sig ett fynd. Mentalt noterar man lite gissningar och blir oftast förvånad när saken är klubbad. Det började med att jag på en auktion plötsligt stod med tre fyndlådor á cirka 25 kronor stycket. När jag kom hem och rotat bland prylarna trodde jag mig om att ett tiotal hade åtminstone något värde. Eftersom jag hade sålt lite kläder tidigare på Tradera så fotade jag grejerna och satte ut dem på auktion. Sex prylar såldes för totalt 530 kronor varav Tradera tog 10 % i provision. Plåtade ytterligare 10 grejor och sålde dem. Totalt blev satsade 75 spänn drygt 1 100. Nu hade jag fått blodad tand trots att mer än hälften i lådorna fick gå till återvinning. Jag började turnera på auktioner och har blivit ganska kunnig på prylar av värde från 50 kronor upp till tusenlappen per styck. Så om någon frågar mig om en gustaviansk stol från 1 790 så har jag ingen aning. Dock kan jag säga att en lite porslinskatt kan vara värd 50 – 60 kronor. 

En guide till auktioner och antikaffärer runt om i Sverige

De där små prylarna som jag är ganska bra på blir nästan omöjligt att skriva om i detalj eftersom det finns så många. Därför tänkte jag istället att på denna sida tala om olika auktioner och antikaffärer runt om i landet och kanske kunna guida Er runt i dem och till dem. Antikaffärer tänker ni, där går det väl inte att fynda. Och det gör det inte om det som sagt gäller gustavianska stolar eller annat i den digniteten, men många andra saker går bättre. Med tiden lär man sig vad samlare efterfrågar. Så häng med mig så snurrar vi karusellen …