Receptarkivet - Potatis
Bakad fylld potatis    HN +
6 portioner
Indirekt/Medium

3 stora bakpotatisar
3 msk mjukt smör eller margarin
2 äggulor
1,25 dl créme fraiche
3/4 tsk salt
2 msk riven, stark cheddarost
(1 msk hackad gräslök)
(1/2 dl broccolibuketter)

Tvätta och torka potatisen.
Picka potatisarna med en gaffel.
Baka dem tills de är färdiga, vilket tar ca 1 timme.
Halvera potatisen på längden.
Gröp försiktigt ur innehållet och spara 6 st skal.
Mosa potatisen med smör när den fortfarande är varm.
Rör ihop äggulor och créme fraiche och blanda med potatis, gräslök och salt.
Lägg blandningen i de urgröpta skalen.

Lägg de fyllda potatisskalen på gallret och grilla tills de är genomvarma, vilket tar ca 10 minuter.
Toppa varje potatis med riven ost och fortsätt grilla till osten smält.
Garnera potatishalvorna med broccolibuketter.
Örtpotatis    HN +
4 stora potatisar
olivolja
rosmarin eller timjan
salt

Skala och skiva potatisen i 1 cm skivor. Rulla potatisen i oljan och strö på timjan eller rosmarin. Grilla tills potatisen fått fin färg ca en minut. Flytta potatisarna åt sidorna och grilla ca 10 minuter. Krydda med salt och rosmarin eller timjan efter egen smak.
Ost- och Potatissallad    HN +
Ingredienser 4 personer

12 kokta medelstora färskpotatisar
1 rödlök
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl rapsolja
1/2 dl grovt riven ost (gärna västerbotten)
1/2 dl finklippt dill
salt
nymalen svartpeppar

Så här gör du
Skiva potatisarna grovt. Potatissalladen blir extra god om potatisarna är nykokta och ljumma när de läggs ner i dressingen. Skala och finhacka rödlöken.

Vispa ihop olja och vinägern i en stor salladsskål. Smaka av med salt och svartpeppar.

Vänd försiktigt ner potatisskivor, lök och ost i vinägretten. Smaka av med mer salt och peppar vid behov.

Vänd ner dillen i salladen precis före serveringen, så behåller dillen sin gröna färg bäst.
<< Tillbaka

Maila gärna in recept till hans@shrek.se