Receptarkivet - Skorpor
Italienska mandelskorpor    ÅN
Ca 45st Tid: ca 50 min Pris: ca 0:50 kr/st
Ur: Coop´s medlemstidning Mersmak

I Italien doppas den här sortens skorpor i kallt halvsött vin & äts som dessert, men de passar också bra som kaffebröd.

100 gr sötmandel (ca1½dl)
100 gr smör/margarin
2 dl socker eller råsocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1 apelsin eller citron
(1 msk amaretto eller sambuca eller 1 krm bittermandelarom)

1. Sätt ugnen på 200˚C.
2. Grovhacka mandeln. Rosta den i varm stekpanna utan fett någon minut. (Inte nödvändigt men ger extra god smak).
3. Rör fett & socker poröst i en skål. Blanda i ett ägg i taget. Tillsätt mandeln, vetemjölet blandat med bakpulvret & citrusskalet. Smaksätt eventuellt med sprit eller mandelarom. Arbeta snabbt ihop till en deg. (Använd gärna matberedare till blandningen, men blanda då i mandeln i degen på bakbordet.)
4. Dela degen i 3 delar & rulla ut längder lika långa som plåten.lägg dem på plåten, smord eller med bakplåtspapper, & platta till dem lite med handen.
5. Grädda i mitten av ugnen tills de är ljusbruna, 15-20 minuter.
6. Låt längderna svalna lite & skär dem medan de är varma i sneda ca 2 cm breda bitar. Lägg dem med ena snittytan upp på plåten. Rosta skorporna i övre delen av ugnen 8-10 minuter. Vänd andra snittytan upp efter halva tiden.
<< Tillbaka

Maila gärna in recept till hans@shrek.se