Receptarkivet - Skorpor |
Italienska mandelskorpor ÅN |
Ca 45st Tid: ca 50 min Pris: ca 0:50 kr/st Ur: Coop´s medlemstidning Mersmak I Italien doppas den här sortens skorpor i kallt halvsött vin & äts som dessert, men de passar också bra som kaffebröd. 100 gr sötmandel (ca1½dl) 100 gr smör/margarin 2 dl socker eller råsocker 2 ägg 6 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver rivet skal av 1 apelsin eller citron (1 msk amaretto eller sambuca eller 1 krm bittermandelarom) 1. Sätt ugnen på 200˚C. 2. Grovhacka mandeln. Rosta den i varm stekpanna utan fett någon minut. (Inte nödvändigt men ger extra god smak). 3. Rör fett & socker poröst i en skål. Blanda i ett ägg i taget. Tillsätt mandeln, vetemjölet blandat med bakpulvret & citrusskalet. Smaksätt eventuellt med sprit eller mandelarom. Arbeta snabbt ihop till en deg. (Använd gärna matberedare till blandningen, men blanda då i mandeln i degen på bakbordet.) 4. Dela degen i 3 delar & rulla ut längder lika långa som plåten.lägg dem på plåten, smord eller med bakplåtspapper, & platta till dem lite med handen. 5. Grädda i mitten av ugnen tills de är ljusbruna, 15-20 minuter. 6. Låt längderna svalna lite & skär dem medan de är varma i sneda ca 2 cm breda bitar. Lägg dem med ena snittytan upp på plåten. Rosta skorporna i övre delen av ugnen 8-10 minuter. Vänd andra snittytan upp efter halva tiden. |
<< Tillbaka |
Maila gärna in recept till hans@shrek.se |