Receptarkivet - Soppor |
Tacosoppa HN |
4 portioner 3 hg Köttfärs 1 st Gul lök 1 påse Tacokrydda 1 krm Timjan 4 st Potatisar 1,25 l Hönsbuljong Olja Gör så här: Fräs köttfärsen i lite olja. Mosa den med en gaffel till en grynig massa. Riv löken och blanda ner i köttfärsen. Smaksätt med tacokrydda och timjan. Skala potatisarna och tärna dem. Koka upp buljongen och koka potatistärningarna mjuka i den. Tar cirka sju minuter. Blanda ner köttfärsen. Låt soppan koka upp en sista gång innan den serveras. |
Adde´s favorit – Maj-britt´s solsoppa ÅN |
Maj-britt är köksa på Bolinders förskola & har fått barnen att äta grönsaker I stora mängder eller vad sags om denna soppa? Ca 7 Liter 750 gr morötter, tärnade 1,25 kg potatis, tärnad 500 gr gul lök, finhackad 500 gr rotselleri, tärnad Smör 3,8 Liter grönsaksbuljong 7,5 dl standardmjölk 5 dl vispgrädde eller 1,3 Liter gammaldags mjölk Salt Fräs rotfrukter & lök i smör under lock några minuter. Späd med hälften av den varma buljongen. Låt koka på svag värme ca 20 minuter för mixer eller ca 30 minuter för vispning. Vispa soppan kraftigt eller kör i mixern. Späd med resten av den varma buljongen. Koka upp mjölk/grädde eller mjölk. Blanda ned detta i soppan. Smaksätt med salt. Servera till soppan: finhackat kryddgrönt och knäckebröd med smör och ost. Mjölk att dricka! |
Värmande vintersoppa 4 p ÅN |
Recept: Susanne Engelstoft Rasmussen – One Touch nyhetsbrev #3/2005 500 g oxkött (i bit) ½ msk olja 4 dl buljong 1 lök 2 vitlöksklyftor ½ tsk hel kummin 1 msk olja 6-8 (550 g) potatisar 3 (300 g) morötter 2 (200 g) persiljerötter 2 röda pepparfrukter 2 stjälkar bladselleri 3 tsk paprika ( gärna 2 tsk söt & 1 tsk stark) 3 tomater 1L buljong Skär köttet i stora tärningar. Värm oljan i en gryta och bryn köttet. Häll på 4 dl buljong & låt det småputtra under lock i ca 1-1½timme. Skumma av då & då. Medan köttet kokas mört tillagas grönsakerna. Skär löken i grova klyftor & skiva vitlöken. Lägg lök, vitlök & kummin i en gryta med olja. Låt det steka långsamt på svag värme. Skär potatis, morötter, persiljerötter, pepparfrukt & selleri i grova tärningar. Lägg i alla grönsakerna i grytan med löken & låt de steka en stund. Pudra över paprikan. Skär tomaterna i små tärningar och lägg i dem. Häll i buljong & låt allt småkoka under lock i cirka 30 minuter på svag värme värme. Häll över det kokta köttet & köttbuljongen i grytan med grönsakerna. Smaka av soppan med salt och värm den innan den serveras. ENERGI-INNEHÅLL Per person: Om soppan delas av 4 personer 2720 kj (650kcal) Protein 33% - 29 g Fett 24% - 9 g Kolhydrater 43% - 38 g |
Het Köttfärssoppa 4 port. ÅN |
1 liter vatten 2 tärningar köttbuljong 4 potatisar 2-3 morötter 1 msk margarin/olja 1 gul lök 200 gr köttfärs 1 tsk salt 1 tsk paprikapulver svartpeppar 2 msk chilisås 1 dl hackad persilja Koka upp vatten & buljongtärningar. Skala potatisen & morötterna under tiden. Skär tunna skivor av potatisen, morötterna rivs grovt. Lägg potatis och morötterna i buljongen & koka cirka 10 minuter på svag värme. Skala & finhacka löken, fräs den med köttfärsen i stekpanna med margarinet/oljan ca 5 minuter. Blanda ner kryddor & chilisås. Rör sedan ner färsblandningen i soppan. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av & krydda mer om det behövs. Strö över persilja precis innan servering. Intages förslagsvis med grovt bröd och några klickar creme fraiche. Väl kylt mineralvatten förhöjer smaken. Farmor bjöd oss på detta första gången. |
<< Tillbaka |
Maila gärna in recept till hans@shrek.se |