Receptarkivet - Matbröd
Tunnbröd    HN
1/2 lit fil-MC
1 1/2 lit rågsikt
1 1/2 dl sirap
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
Anis
Fänkål

Degen delas i 24 delar. Varje del kavlas ut och gräddas i stekpanna ovanpå spisen ca 1 minut på var sida. Värme 3-4.
Hönökaka    HN
50 g jäst
50 g margarin
1 liter mjölk
3/4 dl sirap
1 msk salt
3/4 lit rågsikt
ca 1 3/4 lit vetemjöl.

Smält fettet och häll i mjölken. När degspadet är fingervarmt kan jästen röras ut och sirap, salt och mjöl arbetas in. spar en del av vetemjölet till utbakningen.

Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, men arbeta sedan ihop den på bakbordet och dela den i 8-9 bitar och låt jäsa under bakduk ytterligare 20-30 minuter.

Forma bullar och kavla ut till 1/2 cm tjocka kakor. Lägg på varm plåt och nagga med en gaffel. Grädda omedelbart i 300 grader ugn i ca 5 minuter tills brödet fått lagom färg och låt det sedan kallna i bakduk.
Formlimpor (2)    HN
50 g jäst
1/2 liter vatten
2 dl brun farin
15 dl rågsikt
1 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk salt

Jästen smulas sönder i en bunke och röres tillsammans med farin. Vattnet värmes och slås över. Äggen och saltet iröres och därefter mjölet och degen arbetas tills den blir smidig. Den får därefter jäsa 15-20 minuter, varefter den tas upp på bakbordet och knådas. Dela degen i två delar och baka ut varje del till en limpa, som lägges i en smörad avlång form, som rymmer 1 1/2 liter. Låt limporna jäsa och grädda dem därefter ca 25-30 minuter i 200 graders ugnsvärme
<< Tillbaka

Maila gärna in recept till hans@shrek.se