Receptarkivet - Matbröd |
Tunnbröd HN |
1/2 lit fil-MC 1 1/2 lit rågsikt 1 1/2 dl sirap 2 tsk salt 2 tsk bikarbonat Anis Fänkål Degen delas i 24 delar. Varje del kavlas ut och gräddas i stekpanna ovanpå spisen ca 1 minut på var sida. Värme 3-4. |
Hönökaka HN |
50 g jäst 50 g margarin 1 liter mjölk 3/4 dl sirap 1 msk salt 3/4 lit rågsikt ca 1 3/4 lit vetemjöl. Smält fettet och häll i mjölken. När degspadet är fingervarmt kan jästen röras ut och sirap, salt och mjöl arbetas in. spar en del av vetemjölet till utbakningen. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, men arbeta sedan ihop den på bakbordet och dela den i 8-9 bitar och låt jäsa under bakduk ytterligare 20-30 minuter. Forma bullar och kavla ut till 1/2 cm tjocka kakor. Lägg på varm plåt och nagga med en gaffel. Grädda omedelbart i 300 grader ugn i ca 5 minuter tills brödet fått lagom färg och låt det sedan kallna i bakduk. |
Formlimpor (2) HN |
50 g jäst 1/2 liter vatten 2 dl brun farin 15 dl rågsikt 1 dl vetemjöl 2 ägg 1 tsk salt Jästen smulas sönder i en bunke och röres tillsammans med farin. Vattnet värmes och slås över. Äggen och saltet iröres och därefter mjölet och degen arbetas tills den blir smidig. Den får därefter jäsa 15-20 minuter, varefter den tas upp på bakbordet och knådas. Dela degen i två delar och baka ut varje del till en limpa, som lägges i en smörad avlång form, som rymmer 1 1/2 liter. Låt limporna jäsa och grädda dem därefter ca 25-30 minuter i 200 graders ugnsvärme |
<< Tillbaka |
Maila gärna in recept till hans@shrek.se |