Receptarkivet - Pajer
Ostpaj med skinka    HN
Pajdeg:
---------
100 g smör eller margarin.
2 1/2 dl vetemjöl.
ev 2-3 msk konjak eller brännvin.

Fyllningen:
---------------
150 g rökt skinka eller bacon
3 ägg
3 dl tunn grädde (ev hälften mjölk)
4 dl riven ost, 150 g (gärna lagrad)
1/2 tsk salt
1/4 tsk paprika

Lägg matfettet och mjölk i en skål och finfördela allt till en grynig massa med en gaffel. Tillsätt vatten och ev alkohol, som ger en välsmakande och spröd deg.

Degen bör vila minst 1/2 timme eller förberedas en eller flera dagar i förväg. (kylskåp, täckt)

Kavla ut degen till en stor kaka, som täcker botten och kanten på den form den skall gräddas i. Forma kanten upptill så att degen inte går utanför. Täck kanten med folie och tryck till så att den inte glider ner. Grädda 10-12 min i 225 grader.

Skär köttet i strimlor elle små skivor. Om du använder bacon, bör det stekas upp snabbt.

Fördela köttet över pajdegen. Vispa samman ägg, grädde, riven ost och kryddor och häll ostsmeten i formen. Grädda i 200 grader ca 30 min tills smeten har stelnat.
Skåpråttans snabb-paj    ÅN
1 brk fruktcocktail
1 pkt sockerkaksmix
100 gr margarin

Sila av frukten, smörj en form. Häll i frukten och strö över pulvermixen som den är (strunta i vad det står på frp). Smält margarinet och fördela jämnt över "pajen" som sedan gräddas i ugn 25-30 minuter vid 175 grader C. Blir knäckig och god i smaken och avnjutes lämpligt med glass, vaniljvisp eller grädde.
Kebab Paj - i långpannan    ÅN
Deg:
4 dl Mjöl
50 gr Smör
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1½ dl Mjölk
Gör som ”sconesdeg”. Förgrädda 10 min vid 225˚C.

Fyllning 1:
5 hg Blandfärs (brynes)
1 Gul lök (hackad)
1 påse Taco Kryddmix
1 dl vatten
Koka ihop och bred sedan ut över pajskalet.

Fyllning 2:
8 st Tomater (skurna i bitar)
6 st Peperoni (i bitar/hackade)
4 dl Cremé fraiche
8 msk Majonäs
1½ krm Vitpeppar
4 dl Ost riven
Pressad vitlök efter smak
Blanda och bred ut över köttfärsen

Grädda allt i 10 min vid 250˚C.
Serveras med grönsallad.

Denna rätt åt vi första gången hos familjen Widlöf.
<< Tillbaka

Maila gärna in recept till hans@shrek.se