Receptarkivet - Grillat
Pinnbröd till (korv)    HN +
Deg:
5 dl vetemjöl
1 tsk salt, gärna örtsalt
2 tsk bakpulver
2 dl vatten
1 dl riven ost
1 msk matolja

Blanda samtliga ingredienser till degen och knåda den lite. Dela degen i åtta bitar som rullas till smala längder.Linda längderna glest runt korvarna.Trä upp korven på pinnen från korvens ände och grilla till brödet känns färdigt.

Tips!
Blir det deg över, platta ut och grilla direkt på gallret.
Vitlöksgrillat bröd    HN
Ingredienser4 port

4 stora bitar baguette
25 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
medelhavssalt

Gör så här
Dela bröden i halvor. Grilla dem tills de får färg. Smaksätt smöret med pressad vitlök. Bred smöret på det varma brödet och strö över salt.
Hamburgare med chilidressing     HN
Ingredienser: (8 port)
1 kg köttfärs
1/2 dl vatten
1 msk soja
2 tsk salt
4 tomater
1 rödlök
8 stora hamburgerbröd

SÅS:
2 dl lättcrème fraiche
2-3 msk sweet chili
2 msk inlagd, finhackad jalapeño
2 msk chilisås

Gör så här:
Blanda köttfärsen med vatten, soja, salt och peppar. Forma färsen till 8 biffar. Stek eller grilla hamburgarna 6-8 min/sida. Skölj och strimla salladen. Skölj och skiva tomaterna. Skala och skiva löken. Värm bröden i ugnen eller på grillen. Blanda samman ingredienserna till såsen. Lägg ihop hamburgarna med sås, sallad, tomat och lök.


Majskolvar    HN +
Direkt/Medium

Ansa majskolvarna.
Lägg majskolvarna i en djup skål, täck dem med kallt vatten och låt ligga minst 1 timme.
Ta upp majskolvarna och skaka av vattnet.
Lägg majskolvarna på gallret och grilla i cirka 25 minuter.
Vänd dem 3 gånger under tillagningen.
Använd handskar för att ta bort blad och trådar innan majskolvarna serveras.

Tips!
Slå in majskolvarna i aluminiumfolie och grilla dem.
Baconbiffar med Senapssås    HN +
4 portioner

Biffarna:
------------
150 g bacon
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 gul lök
500 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
olja till grillningen.

Såsen:
---------
2 schalottenlökar
1 msk matolja
4 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond på flaska
2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 msk ljus maizenaredning
1 1/2 msk ljus dijonsenap
1/2 tsk salt
ett par varv på vitpepparkvarnen

Så här gör du: Biffarna
--------------------------------
Tärna baconet fint och knaperstek det i en torr stekpanna. Låt det rinna av och svalna på ett hushållspapper.
Blanda ströbröd och mjölk och låt det svälla i 5 minuter.
Råriv löken.
Arbeta samman nötfärsen med bacon, det svällda ströbrödet, lök och ägg, salt och peppar till en jämn smet.
Forma fina biffar och grilla på ett oljat galler på medelstark värme i ca 4-5 minuter på vare sida.

Så här gör du: Såsen
-----------------------------
Hacka schalottenlökarna och fräs dem i matolja, utan att de tar färg.
Tillsätt vatten, fond och grädde, koka ihop i ca 5 minuter.
Red av med maizenaredning.
Vispa i senapen och smaka av med salt och peppar. Klart

Serveras med:
--------------------
Lättkokta haricot verts som fräses hastigt i olivolja med skivad rödlök. Krydda med salt, svartpeppar och balsamvinäger.

Bakad potais är gott till eller Ost- och Potatissallad (se potatisrecept)
Pizza    HN
Pizza
Till 4 personer

Pizzadeg
• 10 g jäst
• 1 ½ dl jummet vatten (37º)
• 230 gr mjöl
• 1 msk olivolja
• ½ tsk salt

1. Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt, olja och mjöl.
2.Knåda snabbt ihop degen, täck över den och låt den jäsa till dubbel storlek ungefär.

Tomatsås
• ½ dl olivolja
•1 finhackad lök
• 3 klyftor finhackad vitlök
• 1 tsk finkhackad färsk timjan
• 1 msk finhackad färsk oregano
• 1 msk finhackad färsk basilika
• 1 burk hackade tomater
• 1 ½ msk socker
• Salt och peppar

1. Värm olja i en gryta och tillsätt örtkryddorna.
2. Tillsätt tomater och låt såsen koka upp.
3. Låt såsen koka lite och smaka därefter av med socker, salt och peppar.
4. Kyl ner såsen.

Pizzatopping
• 200 gr schwezerost
• 200 gr skinka, pepperoni, baconm parmaskinka eller dina egna favorit-toppings.

På grillen
* Dela degen i 4 bitar, som kavlas ut till tunna pizzor. Pensla ena sidan med olja.
* Pensla gallret med olja och lägg pizzorna på gallret. Grilla i 2 minuter med locket på.
* Pensla ovansidan och vänd pizzorna.
* Lägg tomatsås på och därefter osten och toppings. Lägg locket på och grilla i 5 minuter tills osten smälter.
* Skär upp pizzorna och servera dem varma.
<< Tillbaka

Maila gärna in recept till hans@shrek.se